Skip to content Skip to footer

Λιαστό Χταπόδι

Ένας Παραδοσιακός
Ελληνικός Μεζές

Ένας από τους πιο εκλεκτούς ελληνικούς παραδοσιακούς μεζέδες συνδυάζει τη μοναδική γεύση της θάλασσας με την τέχνη της παλαίωσης στον ήλιο.

Αυτή η μέθοδος προετοιμασίας έχει τις ρίζες της στα ελληνικά νησιά και επιτρέπει στο χταπόδι να αποβάλλει την υγρασία του, ενισχύοντας έτσι τη γεύση του και προσδίδοντάς του μια ελαφρώς μαστιχωτή υφή.

Το χταπόδι αρχικά καθαρίζεται καλά και χτυπιέται στα βράχια της θάλασσας για να μαλακώσει. Στη συνέχεια, ανοίγεται και κρεμιέται στον ήλιο για αρκετές ώρες, πάνω σε σχοινί. Ο ήλιος και ο θαλασσινός αέρας του χαρίζουν το ιδιαίτερο άρωμά του. 

Akrotiri Milos

Τρόπος μαγειρέματος

Το λιαστό χταπόδι ψήνεται στη σχάρα και γίνεται λαχταριστό, τραγανό απέξω και ζουμερό μέσα.

Παραδοσιακά το λιαστό χταπόδι σερβίρεται χωρίς συνοδευτικά, δεν πρoβράζεται, η υφή του είναι μαστιχωτή και το ζουμάκι του ελαφρά αλμυρό, ενώ συνοδεύεται ιδανικά από ένα ποτήρι ούζο και με θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Γιατί να το δοκιμάσετε;

Το λιαστό χταπόδι δεν είναι απλώς ένας μεζές, είναι μια εμπειρία που φέρνει στο πιάτο τις μυρωδιές και τις γεύσεις της νησιωτικής Ελλάδας. 

Το λιαστό χταπόδι είναι μια γεύση που κουβαλάει αρμύρα, καλοκαίρι και παράδοση σε κάθε μπουκιά. Μια δοκιμή αρκεί για να καταλάβεις γιατί είναι τόσο αγαπημένο. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα… Τι περιμένεις;